Työt

Fredi

Minä ja Fredi radiolla keväällä 2014. Kuva: Veikko Grönroos

Työni liittyvät lähinnä musiikkiin ja siihen liittyviin tarinoihin. Niistä teen erilaisia kokonaisuuksia tilanteen ja julkaisufoorumin mukaan. Lehtijuttuja ja kirjoja kirjoittaessani keskityn faktoihin ja tarinoihin, joita kaivan tarvittaessa todella syvältä ja ajan kanssa. Musiikkialan kontaktiverkostoni avulla löydän oikeat ihmiset haastateltavaksi. Radio-ohjelmia ja kokoelmalevyjä tehdessä työni on musiikin valitsemista ja kappaleiden oikeaan järjestykseen laittamista, mutta myös taustatietojen ja -tarinoiden kaivamista ja niiden esittämistä kiinnostavasti. Jos taas soitan levyjä klubeilla tai yksityistilaisuuksissa, taustatiedot jäävät vähemmälle ja soivan musiikin valikoiminen on ainoa asia, joka merkitsee.

Olet saattanut törmätä nimeeni kirjoittajana esimerkiksi Helsingin Sanomien tai Ilta-Sanomien sivuilla, joihin olen kirjoittanut musiikinhistoria-aiheisia henkilöhaastatteluja ja ilmiöjuttuja. Kotimaisen musiikin historiasta kirjoitan myös Warner Music Finlandin suomalaisenmusiikinhistoria.fi-sivustolle. Akateemista kirjoittamistakin olen harjoittanut tutkimalla väitöskirjan verran populaarimusiikin legitimoitumista kulttuuriksi Helsingin Sanomissa vuosina 1950–1982. Työn alla on lehtiartikkelien lisäksi myös jokunen musiikinhistoriaan liittyvä tietokirja.

Radioääneni olet ehkä kuullut Radio Helsingin taajuuksilta, joilla olen toimittanut Iskelmäiltama-ohjelmaa syksystä 2009 lähtien. Ohjelmassa olen esitellyt ja soittanut kotimaista musiikkia 1940- ja 80-lukujen väliltä omasta levykokoelmastani. Runsaat parikymmentä takavuosien suomalaisartistia (Vieno Kekkonen, Fredi, Lasse Liemola, Kai Lind, Ritva Oksanen, Jussi Raittinen, Pirkko Mannola, Eino Grön, J. Huimapää, Marjatta Leppänen, Kari Kuuva, Rauni Pekkala, Vexi Salmi, Pentti Lasanen, Kaj Chydenius, Kai Hyttinen, Seppo Närhi, Petri Pettersson, Jukka Kuoppamäki, Pepe Willberg) on myös käynyt ohjelmassa vierainani. Näitä vieraita haastattelin heidän urastaan ja musiikkia koskevista muistoistaan. Kesällä 2014 tein Radio Helsinkiin myös 16-osaisen Stadin diskohistoria -sarjan, jonka puitteissa 16 Helsingin diskoissa 1960-, 1970- tai 1980-luvulla soittanutta dj:tä kävi vieraanani kertomassa diskomuistoistaan ja soittamassa dj-aikansa parhaita tanssibiisejä. Stadin diskohistoria jatkui myös kesällä 2015 yhdeksän uuden jakson voimin. Lisäksi olen tuurannut vakkaritoimittajia satunnaisesti Radio Helsingin muissa ohjelmissa. Yli kuuden vuoden radiourani tarkoittaa runsasta 500 tuntia suoraa lähetystä, joten ihan vähästä en hätkähdä enää sillä puolella.

Valittujen Palojen musiikkiosasto on työllistänyt minua kokoelmalevyprojekteissa syksystä 2012 lähtien. Olen toimittanut Vuosikymmenten suosikkisävelmät -kokoelmalevysarjaa, joka tarkastelee suomalaisen musiikin historiaa kolmen cd-levyn kokonaisuuksina viiden tai kymmenen vuoden ajanjakso kerrallaan. Kesällä 2014 kasasin Valituille Paloille Seija Simolan tuotannosta Sävyjä-kokoelmalevyn, jonka puitteissa haastattelin myös solistia itseään sekä tämän taustavoimia. Keväällä 2015 tein samantyylisen kokoelman Marion Rungin urasta ja haastattelin myös häntä sekä hänen levyjensä tuottajia. Lisää kokoelmalevyjäkin on tekeillä.

Ensimmäisen dj-keikkani soitin kotikyläni kesäjuhlien tansseissa muistaakseni 12-vuotiaana. Säännölliseksi keikkailu muuttui armeijan jälkeen syksyllä 2000, jolloin aloin kiertää eri ohjelmatoimistojen työllistämänä Keski-Suomen pikkukaupunkien yökerhoja ja kyläbaareja. Tätä jaksoin tehdä opintojen ohella vuoteen 2005 asti, jolloin päätin lopetella jukeboksihenkiset keikat ja pyrkiä soittamaan tapahtumiin, joissa saisin soittaa itselleni merkityksellistä musiikkia. Niitä löytyikin vähitellen niin klubeilta, istuskelubaareista kuin yksityistilaisuuksistakin. 1970- ja 1980-lukujen harvinaisempaan suomidiscosoundiin keskittyvää Synteettinen Suomi -klubia olen pyörittänyt Helsingissä viime vuosina ensin Nolla-baarissa ja tällä hetkellä Kaiku-yökerhon Kammarissa. Synteettinen Suomi -settejä olen soittanut myös Flow Festivalilla ja Turku Modernissa. Taustamusiikkikeikkoja olen soittanut vakituisesti Helsingissä Brondassa, mbarissa, Om’pussa ja Korjaamolla. Vuodet 2009–2012 olin kiinteästi mukana We Love Helsingin iskelmätanssien dj-porukoissa ja soitin myös mbarin Iskelmäkesä-maanantaiklubilla kesäisin. Yksityistilaisuuspuolella olen soittanut firmajuhlissa ja teematapahtumissa (työnantajina mm. Jussi-gaala, Helsingin kaupunginmuseo, Museovirasto, Suomen säveltäjät, Ylioppilaskunnan Laulajat, Sanoma, Vaisala, ABB, Suomen Punainen Risti, Tommila Architects), ja muutama kymmenen hää- ja synttärikeikkaakin on tullut soitettua.

Niin, se musiikki, millaista se sitten on? Dj:nä ja radiotoimittajana vahvimmat alueeni ovat 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-lukujen kotimainen musiikki sekä 1970- ja 1980-lukujen rytmimusiikki eli soul, funk ja disco. Perussivistys löytyy kuitenkin lähes mistä tahansa genrestä klassinen musiikki ja uusimmat baarihitit poislukien. Omistan 6 000 levyä, joten niistä löytyy kaikenlaista, ja laitteisto löytyy myös tietokoneelta soittamiseen.

Musiikkiin ja siihen liittyviin tarinoihin liittyviä töitä teen mielelläni. Ota yhteyttä niin katsotaan, voinko olla avuksi.

Tarkempi CV ja linkkejä työnäytteisiin

Yhteystiedot