Työt

Fredi

Minä ja Fredi radiolla keväällä 2014. Kuva: Veikko Grönroos

Työni liittyvät lähinnä musiikkiin ja siihen liittyviin tarinoihin. Niistä teen erilaisia kokonaisuuksia tilanteen ja julkaisufoorumin mukaan. Lehtijuttuja ja kirjoja kirjoittaessani keskityn faktoihin ja tarinoihin, joita kaivan tarvittaessa todella syvältä ja ajan kanssa. Musiikkialan kontaktiverkostoni avulla löydän oikeat ihmiset haastateltavaksi. Radio-ohjelmia ja kokoelmalevyjä tehdessä työni on musiikin valitsemista ja kappaleiden oikeaan järjestykseen laittamista, mutta myös taustatietojen ja -tarinoiden kaivamista ja niiden esittämistä kiinnostavasti. Jos taas soitan levyjä klubeilla tai yksityistilaisuuksissa, taustatiedot jäävät vähemmälle ja soivan musiikin valikoiminen on ainoa asia, joka merkitsee.

Olet saattanut törmätä nimeeni kirjoittajana esimerkiksi Helsingin Sanomien tai Ilta-Sanomien sivuilla, joihin olen kirjoittanut musiikinhistoria-aiheisia henkilöhaastatteluja ja ilmiöjuttuja. Akateemista kirjoittamistakin olen harjoittanut tutkimalla väitöskirjan verran populaarimusiikin legitimoitumista kulttuuriksi Helsingin Sanomissa vuosina 1950–1982. Ensimmäinen tietokirjani Stadin diskohistoria ilmestyi helmikuussa 2017, seuraava musiikkiaiheinen kirja on parhaillaan työn alla.

Radioääneni olet ehkä kuullut Radio Helsingin taajuuksilta, joilla olen toimittanut ohjelmia syksystä 2009 lähtien. Iskelmäiltama esitteli menneiden vuosikymmenten kotimaisen musiikin harvinaisuuksia, Stadin diskohistoria kävi läpi varhaista dj-kulttuuria ja Stadin teknohistoria elektronisen musiikin varhaisvaiheita Suomessa. Musiikki edellä -ohjelmassa soitin sekä uutta että vanhaa kotimaista musiikkia mistä tahansa tyylilajista.

Valittujen Palojen musiikkiosasto on työllistänyt minua kokoelmalevyprojekteissa syksystä 2012 lähtien. Toimitin Vuosikymmenten suosikkisävelmät -kokoelmalevysarjaa, joka tarkastelee suomalaisen musiikin historiaa kolmen cd-levyn kokonaisuuksina viiden tai kymmenen vuoden ajanjakso kerrallaan. Kesällä 2014 kasasin Valituille Paloille Seija Simolan tuotannosta Sävyjä-kokoelmalevyn, jonka puitteissa haastattelin myös solistia itseään sekä tämän taustavoimia. Seija Simolan jälkeen samanlaisen kokoelman ovat saaneet Marion Rung, Pepe Willberg, Inga Sulin, Tuulikki Eloranta ja Matti Esko. Hiukan toisenlaiselle yleisölle kasasin Svart Recordsin julkaisemat, harvinaisempaa vanhaa kotimaista discoa ja elektronista musiikkia sisältäneet Satan In Love- ja Dance For Your Life -kokoelmat keväällä 2018. Satan In Love nousi parhaimmillaan virallisen albumilistan 12. sijalle, ja molempien vinyylipainokset myivät loppuun muutamassa viikossa.

Ensimmäisen dj-keikkani soitin kotikyläni kesäjuhlien tansseissa muistaakseni 12-vuotiaana. Säännölliseksi keikkailu muuttui armeijan jälkeen syksyllä 2000, jolloin aloin kiertää eri ohjelmatoimistojen työllistämänä Keski-Suomen pikkukaupunkien yökerhoja ja kyläbaareja. Tätä jaksoin tehdä opintojen ohella vuoteen 2005 asti, jolloin päätin lopetella jukeboksihenkiset keikat ja pyrkiä soittamaan tapahtumiin, joissa saisin soittaa itselleni merkityksellistä musiikkia. Niitä löytyikin vähitellen niin klubeilta, istuskelubaareista kuin yksityistilaisuuksistakin. 1970- ja 1980-lukujen harvinaisempaan suomidiscosoundiin keskittyvää Synteettinen Suomi -klubia olen pyörittänyt Helsingissä viime vuosina ensin Nolla-baarissa ja tällä hetkellä Kaiku-yökerhon Kammarissa. Synteettinen Suomi -settejä olen soittanut myös Flow Festivalilla ja Turku Modernissa. Taustamusiikkikeikkoja olen soittanut vakituisesti Helsingissä Brondassa, mbarissa, Om’pussa ja Korjaamolla. Vuodet 2009–2012 olin kiinteästi mukana We Love Helsingin iskelmätanssien dj-porukoissa ja soitin myös Siltasen sunnuntaiaamujen iskelmäbrunsseilla sekä mbarin Iskelmäkesä-maanantaiklubilla kesäisin. Yksityistilaisuuspuolella olen soittanut erilaisissa firmajuhlissa ja teematapahtumissa, ja muutama kymmenen hää- ja synttärikeikkaakin on tullut soitettua.

Niin, se musiikki, millaista se sitten on? Dj:nä ja radiotoimittajana vahvimmat alueeni ovat 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-lukujen kotimainen musiikki sekä 1970- ja 1980-lukujen rytmimusiikki eli soul, funk ja disco. Perussivistys löytyy kuitenkin lähes mistä tahansa genrestä klassinen musiikki ja uusimmat baarihitit poislukien. Omistan lähes 6 500 levyä, joten niistä löytyy kaikenlaista, ja dj-laitteiden suhteen olen täysin omavarainen.

Musiikkiin ja siihen liittyviin tarinoihin liittyviä töitä teen mielelläni. Ota yhteyttä niin katsotaan, voinko olla avuksi.

Tarkempi CV

Yhteystiedot